Over Podes

De naam:
--> Het project PODES bestaat nu reeds elf jaar. PODES is het initiaalwoord van Pastoral Dos Portadores de Direitos Especiais - een project dat de sociale inclusie beoogt van personen met een handicap. In Brazilië worden mensen met een handicap "portadores de deficiência" genoemd, letterlijk vertaald " dragers van een gebrek". We vinden dit een bijzonder negatieve benaming die de personen met handicap niet erbiedigt. Daarom spreken wij liever over personen met bijzondere rechten " portadores de direitos especiais". Deze rechten die reeds bij wet werden vastgelegd moeten gerespecteerd en gerealiseerd worden. Wij willen geen paternalistische of assistencialistische benadering. We willen samen met de mensen met handicap strijden voor hun rechten.

--> PODES komt van het werkwoord "poder" en betekent "Jij kunt het". De tweede persoonvorm "tu- jij" wordt in het Portugees van Brazilië niet erg gebruikt, alleen in het Noorden en het Zuiden van Brazilië en in Portugal. Normaal gebruikt men het afstandelijke "você - u " in de derde persoon.
Tu-jij drukt een sterke verbondenheid uit met een ander. Het is deze waarde van intense betrokkenheid en gelijkwaardigheid, van vriendschap en waardering, die wij met ons initiaalwoord PODES willen uitdrukken. Jij kunt het en samen kunnen wij het, de overwinnig van alle vooroordelen en sociale drempels, de volledige inclusie van personen met een handicap in de gemeenschap.

Ons project wil bevrijdend zijn. We streven naar de gelijkberechtiging van personen met een handicap en hun volwaardige participatie bij de opbouw van een rechtvaardiger maatschappij. Ons project is oecumenisch en niet gebonden aan een bepaalde partij. Onze inspiratiebron is de Evangelische Boodschap.

Het project anno 2012:
Op dit moment zijn we actief in drie steden: Mundo Novo, Tapiramutá en Pintadas. We hebben reeds twee dienstencentra opgericht (Mundo Novo en Tapiramutá) die sociale, pedagogische en psychologische dienstverlening verstrekken. De bouw van een derde dienstencentrum in Pintadas werd aangevangen op  9 juni 2011 met de grondwerken.

De sociale dienstverlening bestaat voornamelijk uit hulp bij het verkrijgen van invaliditeitsuitkering, ortesen en protesen, invullen van dokumenten voor het verkrijgen van medisch onderzoek, wergelegenheid enzv. Veel mensen zijn analfabeet en kennen hun rechten niet.

De pedagogische hulpverlening bestaat in het verstrekken van buitengewoon en inclusief onderwijs. Wij hebben op dit ogenblik 55 leerlingen: auditief, intelectueel en fysisch gehandicapten, kinderen , adolescenten en volwassenen. Twee leerkrachten van PODES zijn doventolken met een officieel diploma vam het Ministerie van Onderwijs.

De psychologische hulpverlening bestaat in counseling voor personen met handicap en hun familie.

Ons project is "community centered", gericht op het vormen van een leefgemeenschap tussen personen met of zonder handicap. Ons huis is een open huis waar buren en vrienden welkom zijn, een huis met lage drempel voor iedereen.

We maken ook zoveel mogelijk gebruik van de lokale diensten die terplaatse beschikbaar zijn. Voor bijzondere zorg maken we gebruik van de gratis diensten die door de SUS - openbare gezondheidsdienst - en de SUAS - openbare dienst voor sociale assistentie - beschikbaar worden gesteld.

We vragen de uitdrukkelijke medewerking van de lokale gemeentebesturen bij middel van convenios - overeenkomsten. Onze leerkrachten worden betaald door het gemeentebestuur. Regelmatig nemen we deel aan de zittingen van de gemeenteraad waar we onze problemen en projecten uiteen zetten.

We staan in voor de pedagogische vorming van ons personeel en hebben een eigen beperkte orthopedagogische bibliotheek en produceren CD-R over de zorg voor personen met handicap die gratis verspreid worden.

We richten ook vormingscursussen en seminaries in voor leerkrachten van het gewoon onderwijs : cursus LIBRAS - de Braziliaanse gebarentaal, cursus over intelectuele en fysische handicap, autisme enzv.

In onze streek bestaan praktisch geen diensten voor personen met handicap. Mensen met een handicap worden totaal gemarginaliseerd, zelfs binnen de eigen familie. Mishandeling en verwaarlozing zijn zeer frequent. (Zie ook rubriek: "portretten").

Het contact met de ouders vinden we heel belangrijk. Veel ouders van kinderen met een handicap zijn zelf slachtoffers van armoede en uitsluiting, wonen in de armste buurten met armzalige huisvestiging. Veel huiselijk geweld is het gevolg van onmacht en onwetenheid. Door de ouders thuis te begeleiden verbetert de verhouding tussen ouders en hun gehandicapte kinderen en worden veel problemen vermeden.

Ongeveer 15% van de kinderen uit onze streek heeft één of andere handicap. Het totale aantal gehandicapten in Brazilië, volgens de laatste telling van IBGE 2002, bedraagt 24 en half miljoen.

Wij worden gesteund door de Provincie West-Vlaanderen, Dominiek Savio Gits, De Kouter Kortrijk, Vibso Poperinge, de parochies Sint Jacobus Gits en Sint Jan Oostende, DISOP, Missiebond Moere en vele vrienden en organisaties die ons werk genegen zijn, waarvoor onze oprechte dank!